Naptár

H K SZ CS P SZ V

júl.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Web-Statisztika

Hírek

Állandó témák:

| Magyar hírek | Nemzetközi fordítások

Legfrissebb híreink

SMA őssejt kezelés vizsgálata az USA-ban

A biztonságossági vizsgálatok, amelyek SMA őssejt kezelések megkezdésének kérvényezéséhez vezethetnek az amerikai gyógyszer és élelmezésügyi szervezetnél (FDA), 2008 elején kezdődnek.

Gyógyszerrel a sorvadó izmok ellen "Használd hogy ne veszítsd el!"

Rendszeres mozgással izomsejtjeink száma és mérete megnövekszik, hogy bírják a terhelést. Ugyanakkor, ha tartósan pihentetjük őket, fehérjéik elkezdenek lebomlani, hiszen a nem működő izom az anyagcsere szempontjából feleslegessé válik. A kutatók régóta keresik a mozgáshiány miatti izomsorvadás megállítását szolgáló hatóanyagot. A megoldást nemcsak a rehabilitációs szakemberek, hanem az űrkutatók is várják.

deCODE projekt információk

A deCODE gyógyszeripari vállalat jelentős tapasztalattal rendelkezik betegségek genetikai okainak a kutatásában megértésében, valamint, az akár részben genetikai eredetű problémák kezelésére szánt hatóanyagok kutatásában. Jelentős számú genetikai célú hatóanyag kutatása van jelenleg is folyamatban. Az SMA betegség gyógyítását a deCODE kutatási csapata az SMN2 funkciójának a serkentésén keresztül kívánja elérni. A megcélzott hatóanyag csoport a 2,4-diaminoquinazolines (vagy röviden quinazolines). A hatóanyag kiválasztása, fejlesztése során az alábbi képességek elérése és javítása volt a cél:

Megvan az első gyógyszer jelölt!

A deCODE gyógyszeripari vállalat az FSMA szervezet támogatásával, több mint hét éve dolgozik egy teljesen új SMA ellenes hatóanyag létrehozásán. A kutatás során jelentős számú potenciális hatóanyagot állítottak elő, és vizsgáltak laboratóriumi, és állat kísérletek során, annak érdekében, hogy megtalálják a leghatékonyabb készítményt. A kutatások ezen fázisa a közelmúltban lezárult. Sikerült azonosítani egy olyan új molekulát, ami alkalmas lehet az SMA gyógyítására, és, ami elég hatásosnak tűnik ahhoz, hogy érdemes megkezdeni a klinikai vizsgálatokat.

Kutatás: Kijavítható az SMN2 illesztési hibája ?

A berni sejt biológiai intézet kutatói kísérleteket végeztek az SMN2 gén illesztési hibájának a helyreállítására. Az már korábban bebizonyosodott, hogy az illesztési hiba - melynek következtében a gén hetedik exonja kimarad az átírásból és így nem megfelelő fehérje, keletkezik -, ideiglenesen kijavítható speciálisan erre a célra lérehozott oligonukleotid molekulák segítségével. A kutatók most létrehoztak egy hosszabb távon is működőképes génillesztés javító stratégiát, ami a kétfunkciós U7 snRNA molekula alkalmazásán alapszik.

19 hónapos a világ legerősebb kisfiúja

A 19 hónapos Liam Hoekstra első pillantásra ugyanolyan gyereknek tűnik, mint a vele egykorú társai. A különbség csak az, hogy a kisfiú játék közben olyan háztartási gépeket emelget, melyeket a hasonló korú társai meg sem tudnának mozdítani. Egy ritka genetikai betegségben szenved.

Hydroxyurea próbák

Beszámoló a 2006 nyári SMA kutatói konferenciáról:

Egyre közelebbinek tűnik a gyógyulás esélye

A Fight SMA szervezet oldalán megjelent egy értékelés az SMA elleni harc jelenlegi állásáról. Az értékelés rendkívül pozitív, bizakodó hangvételű. Beszámol róla, hogy az Amerikai Nemzeti Neurológiai Intézet (NIDS) szerint a hatszáz genetikai rendellenesség közül, amelyet nyilvántartanak, értékelésük szerint az SMA áll a legközelebb ahhoz, hogy gyógyíthatóvá váljék.

A Fight SMA kiterjeszti a gyógyszerkutatási együttműködését a PTC

Az amerikai Fight SMA szervezet és a PTC Therapeutics bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek új hatóanyagok fejlesztésére és tesztelésére az SMA ellen.

Orvostudomány: Elkerülhetõvé válhat az izomvesztés?

Hamarosan gyógyszerekkel lehet befolyásolni az emberi szervezet anyagcsere-optimalizáló mechanizmusát, amellyel az igyekszik megszabadulni a felesleges dologtól, így a nem használt izmoktól is.

Genetikai trükkök...

Egy genetikai trükkel bárkibõl faraghatunk hosszútávfutót, legalábbis az állatkísérletek ezt bizonyítják. A felfedezés alkalmazásai fokozhatják az emberek teljesítõképességét, vagy lelassíthatják az izmok sorvadását.

Izmos egerek - izmos emberek

Az ezredforduló táján született egy gyermek, aki minden szempontból egészséges volt, de erõs izomzata alapján már élete elsõ napjaiban négyéves benyomását keltette.
Esete nagy lökést adott a kutatásoknak, mert a szervezetében túlzott mértékben termelõdõ anyag kulcsot jelenthet az izomsorvadásos betegségek legyõzéséhez.